Jak stosować olej z marchwi?

2020-03-26
Jak stosować olej z marchwi?Olej ten (INCI: Daucus Carota (Carrot Tissue) Oil) powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion marchwi zwyczajnej i ma postać płynną, bursztynowo-pomarańczowy kolor i dość charakterystyczny, lekko ziemisto-ziołowy zapach. Przechowywany w lodówce lekko tężeje.

Olej ten dedykowany jest szczególnie cerom suchym, odwodnionym, dojrzałym, tłustym oraz tym z bliznami i przebarwieniami.

Olej z nasion marchwi działa bowiem nawilżająco (zarówno na skórę,
jak i włosy), przeciwstarzeniowo (to prawdziwe bogactwo retinolu i witaminy A, dzięki czemu wykazuje działanie opóźniające procesy starzenia się skóry), ochronnie (jest zaliczany do olejów
chroniących przez promieniowaniem UV - jednak dokładna wartość SPF nie jest znana i zależy od wielu czynników), regenerująco i przeciwzapalnie.




Czysty olej z marchwi znajdzie zatem szerokie zastosowanie w pielęgnacji twarzy:
  •   jako alternatywa dla kremu do twarzy (najlepiej nakładać go na zwilżoną skórę tonikiem czy hydrolatem bądź w towarzystwie kwasu hialuronowego),
  •  dodatek do kremu lub jako produkt dający poślizg przy masażu twarzy. Przy dłuższym stosowaniu cera będzie nawilżona i bardziej napięta, a przebarwienia mogą stać się mniej widoczne.
Olej ten może być również stosowany jako balsam do ciała (najlepiej na wciąż lekko wilgotną skórę, dzięki czemu szybciej się wchłonie) lub jako dodatek do niego.

Warto sprawdzić go również na włosach - do olejowania lub jako serum na
końcówki.

UWAGA: olej z nasion marchwi to nie jest to samo co macerat z marchwi!
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel