Olej z opuncji figowej

2020-03-26
Olej z opuncji figowej
Olej z opuncji figowej (INCI: Opunia Ficus Indica Seed Oil) jest najdroższym olejem na świecie, a przy tym uznaje się go za najbardziej skuteczny w profilaktyce przeciwstarzeniowej. Aby był maksymalnie skuteczny, musi być wyprodukowany z pestek (a nie z miąższu) opuncji figowej.

Olej ten nazywany jest naturalnym botoksem ze względu na swoje silne działanie przeciwzmarszczkowe i odmładzające. Stosowany regularnie może poprawić jędrność, elastyczność i gęstość skóry. Dodatkowo wykazuje on działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwalergiczne, może przyspieszać regenerację i gojenie się naskórka.

Zwiększa nawodnienie
skóry oraz działa antyoksydacyjnie i może zapobiegać fotostarzeniu się skóry. Dzięki substancjom aktywnym, olej z opuncji figowej stymuluje również aktywność białek szoku termicznego (HSP), co skutkuje zwiększoną zdolnością komórek do walki z niekorzystnymi czynnikami środowiska, takimi jak promieniowanie słoneczne, wolne rodniki, dym papierosowy czy zanieczyszczenia powietrza.

Za wymienione wyżej właściwości oleju z opuncji figowej odpowiadają:
  • wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie kwasu linolowego i Omega-6). Są one bardzo istotne w procesie nawilżania skóry i przyczyniają się do jej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Olej z opuncji figowej zawiera ok 60% kwasu linolowego, który wspomaga regenerację bariery lipidowej skóry, wpływa na odpowiedni poziom nawodnienia oraz napięcia skóry. Dzięki tym cechom, olej ten wykazuje działanie odmładzające.
  • wysoka zawartość witaminy E, zwana również witaminą młodości. Jest to naturalny antyoksydant, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, działa nawilżająco, regenerująco i łagodząco. W naturalny sposób chroni również przed promieniami UV.
  • wysoki poziom fitosteroli, które uznawane są z naturalny odpowiednik steroli występujących w skórze. Stanowią one wzmocnienie bariery naskórka, hamując tym samym utratę wody.Dodatkowo posiadają właściwości łagodzące, regenerujące oraz silne działanie przeciwzmarszczkowe i napinające.
  • betalainy, czyli pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym.
Olej z opuncji figowej sprawdzi się idealnie w codziennej pielęgnacji cery - jako alternatywa kremu (na zwilżoną skórę lub z kwasem hialuronowym) lub jego dodatek. Ze względu na jego właściwości, warto również nakładać go w okolicach oczu i innych miejscach o obniżonej elastyczności. Polecany jest do cer delikatnych, dojrzałych, suchych i odwodnionych, alergicznych, atopowych i wymagających regeneracji.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel